Pomoc w tworzeniu szablonów graficznych w WinduCMS 2 oraz gotowe rozwiązania

Moderator: Moderatorzy

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez rwd5 » 27 Lut 2013, 20:01

Ok, wiem co już masz źle, o tym nie pomyślałem wcześniej, musisz dać parametr "width" do dodania tego widgetu, wklej ten kod:
Kod: Zaznacz wszystko
{{W name=slideLikeBox fanpage=BebeClub showFaces=true stream=true header=true width=300}}


No tak mają być pod sobą, o to chodzi w responsive design, żeby strony były wydogne do przeglądania. Łatwiej jest przewijać tylko w "dół i górę" na smartphonie, a nie mieć pełno wymiarową stronę i przybliżać, oddalać i ogólnie we wszystkie strony machać palcami, żeby tylko na jeden element spojrzeć.
rwd5
Weteran
 
Posty: 699
Rejestracja: 27 Lut 2011, 12:55
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 33 razy
Pomagał(a): 263 razy

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez Struna » 27 Lut 2013, 20:59

Przed chwilą sprawdzałem działanie strony pod IE i okazało się, że istnieje problem ze sliderLikeBox.

Miga przy przesuwaniu kursora, wysuwa się nieproszony itd.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem?

Dodam, że sprawdzałem w IE9
Struna
Stały bywalec
 
Posty: 74
Rejestracja: 26 Paź 2012, 18:30
Miejscowość: Białystok
Podziękował: 14 razy
Pomagał(a): 21 razy

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez bebeclub » 28 Lut 2013, 09:42

Panowie (i Panie jeśli takowe są) sześć z plusem za pomoc techniczną i szybkie odpowiedzi :D Cieszę się, że wybrałam Windu i w razie potrzeby ktoś tu jest, żeby pomóc!

Facebook działa, pięknie dziękuję! Wystarczyło głupie 'width' dodać :P

Co do wyglądu na telefonie, to w sumie racja, jak się dokładniej temu przyjrzałam, to rzeczywiście ma to ręce i nogi, przewija się w dół i jest przejrzyście. Martwi mnie tylko, treść jest na szerokość ekranu, natomiast jak zmniejszę sobie zoom, to mam cały background widoczny (na szczęście ładny, bo w chmurki), bo header się nie zmniejszy i narzuca stronie szerokość, ale myślę, że trochę nad tym popracuję i coś zrobię.
Tak samo jak przeglądam stronę i mam na niej foty wpięte na sztywno, to one się nie zmniejszają, więc np. widać pół zdjęcia (całe widać po oddaleniu widoku strony).
Może być to też wina moich przeróbek, ale miałam projekt graficzny zrobiony przez kogoś innego, zaakceptowany przez szefową i musiałam się tego trzymać, więc pali się czy wali stronka ma wyglądać tak, a nie inaczej.

Co do IE - sprawdziłam, też mam IE9 i ten sam problem. Mryga i trochę świruje. Mogę mieć tylko nadzieję, że nikt nie używa IE :)

Czekam jeszcze na zapowiedziane poprawki, bo slider nie działa :)

P.S. można zrobić takie coś, że w galerii jest podział zdjęć na kategorie, ale żeby nie dodawać ich ręcznie na zasadzie wklejania obrazka?! Np. "Producenci wózków" i przesuwane foty z tym związane, potem "akcesoria do karmienia" i znów parę fotek.
Chyba powinnam założyć temat "problemy Marty", a nie zaśmiecać tu...
bebeclub
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 27 Lut 2013, 15:57
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez Struna » 28 Lut 2013, 09:56

Możesz utworzyć kilka galerii, do których będzie się dodawało zdjęcia wg kategorii, a następnie na nowej podstronie stworzyć kolejno nagłówki i pod nagłówkami wywoływać galerie za pomocą widgetu.

Znając życie, to zaraz ktoś zaskoczy prostszym i lepszym rozwiązaniem, ale ja niestety nie mam lepszego pomysłu i sam poradziłem sobie w ten sposób ;)
Struna
Stały bywalec
 
Posty: 74
Rejestracja: 26 Paź 2012, 18:30
Miejscowość: Białystok
Podziękował: 14 razy
Pomagał(a): 21 razy

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez bebeclub » 28 Lut 2013, 12:55

Pomysł banalnie prosty i banalnie łatwy w obsłudze (będę miała pewność, że czegoś mi nie skopią osoby, które będą potem edytować treść).

Dzięki!
bebeclub
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 27 Lut 2013, 15:57
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez pgraficzny » 28 Lut 2013, 19:24

bebeclub napisał(a):(...) (będę miała pewność, że czegoś mi nie skopią osoby, które będą potem edytować treść).

:D na to bym nie liczył. User potrafi!
pgraficzny
Wyjadacz
 
Posty: 139
Rejestracja: 14 Gru 2011, 10:29
Miejscowość: Kłodzko
Podziękował: 60 razy
Pomagał(a): 6 razy

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez bebeclub » 05 Mar 2013, 15:40

Jeszcze raz zawrócę Wam tyłki :)

Czy można jakoś zdefiniować, żeby przy oglądaniu strony na telefonie nie wyświetlała się jej góra, tylko środek?
W lewej kolumnie mam menu, w środkowej treść, chciałabym, żeby przy włączeniu od razu pokazywało środkową kolumnę. Osoba, która wejdzie na stronę zobaczy menu (lewą kolumnę) i będzie chciała przesunąć stronę w bok, a powinna w dół, więc pomyślałam, że jakby od razu pokazało właściwą treść, to byłoby wygodniej :)
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam.
bebeclub
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 27 Lut 2013, 15:57
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez Wojtas.fdsl » 05 Mar 2013, 16:22

Użyj klasy .hidden-phone na elemencie który ma znikać, więcej tu: http://twitter.github.com/bootstrap/scaffolding.html#responsive
Wojtas.fdsl
Wyjadacz
 
Posty: 104
Rejestracja: 25 Sty 2013, 10:49
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 8 razy
Pomagał(a): 48 razy

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez bebeclub » 06 Mar 2013, 19:55

No niekoniecznie on ma znikać. Ma być ale domyślnie chce, żeby W pierwszej kolejności pokazał sie inny. Tak czy siak pobawie sie tym, bo tu sie zetknelam pierwszy raz z takim definiowaniem wyglądu strony na telefonie. Zacofana chyba jestem :P
bebeclub
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 27 Lut 2013, 15:57
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: [Widgety] Social Widgets

Postprzez Wojtas.fdsl » 07 Mar 2013, 10:16

A no faktycznie jakoś za pierwszym razem nie załapałem o co chodzi, ogólnie strona mocno ci się rozjeżdża przy zmniejszaniu, header ma zdefiniowaną szerokość i przy zmniejszaniu wystaje poza stronę, możesz wrzucić obrazek normalnie w kodzie, żeby się zmniejszał lub tylko wyrzucić z #header zdefiniowaną szerokość, wtedy będzie ucinało bok, ale logo będzie takie same.
Niektóre elementy można by pochować lub przenieść na dół przy mniejszej rozdzielczości.
Ten napis z likeboxa "Znajdź nas na facebooku" można wyłączyć poprzez
Kod: Zaznacz wszystko
header=false
w wywołaniu widgetu
Wojtas.fdsl
Wyjadacz
 
Posty: 104
Rejestracja: 25 Sty 2013, 10:49
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 8 razy
Pomagał(a): 48 razy


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

cron