Zarządzanie systemem CMS, implementacja nowych treści, dodawanie galerii, aktualności itd.

Moderator: Moderatorzy

Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez chitan » 08 Mar 2016, 11:29

Cześć Panom i Paniom :)

Druga instalacja Windu w moim życiu i drugi raz porażka.
Może robię coś źle, ale chyba nie da się skopać procesu wpisywania danych do połączenia z bazą?

1. Przy próbie dodania nowego widoku do danego szablonu podając prostą nazwę, składającą się z 8 liter, bez polskich znaków diakrytycznych, bez spacji, bez myślników, widok zapisuje się poprawnie, jednak potem nazwa do wyboru w opcjach w trakcie dodawania treści jest obcinana do 6 znaków :/
Dzieje się tak niezależnie od instalacji, zarówno na localhoście jak i hostingu. Myślałem, że to problem wersji 3.1 rev 2040 ale wczoraj zrobiłem czystą, nową instalację, potem aktualizację do rev 2062 i jest ten sam problem.
Baza danych MySQL.

2. Czy to normalne, że przy aktualizacji system głupieje i przestaje odczytywać pliki szablonu, te kluczowe, czyli frameworka bootstrapa, pliki js od sliderów itd. itp.? Oczywiście czyściłem cache.
Dopiero wybranie innego szablonu, zmiana jego nazwy, wgranie plików z wykonanego szablonu i włączenie go naprawia problem.
Zaznaczam, że szablony jeszcze nie modyfikowane, te do pobrania np. central-flat.

Serio ten system tak działa? Znów zaawansowane funkcje śmigają, a te proste mają problem - jeżeli w ogóle, to chyba powinno być na odwrót. Zwykły użyszkodnik tego systemu oszaleje, jak zrobi jakąś zmianę i rozsypie stronę.
chitan
 
Posty: 9
Rejestracja: 03 Mar 2016, 12:57
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez Osik » 09 Mar 2016, 14:46

Cześć,

Ad1. jest to rzecz o której wiemy. Niektóre znaki są wycinane z nazwy szablonu na liście. Nie ma na to szybkiego rozwiązania, ale na szczęscie nie stwarza to problemow technicznych "tylko" wizualnie zle wygląda na liście.

co do drugiej części to wcześniej nie spotkałem się z takim problemem na windu. Po aktualizacji wszystko powinno prawidłowo działac. Spróbujemy odwtworzyć ten błą. prosze podać z jakiej wersji aktualizujesz system?
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy

Re: Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez chitan » 14 Mar 2016, 20:50

Cześć,

Ad1. Nie wiem jakich znaków to dotyczy, u mnie padło w przypadku: product - obcięło do produc****. Jednak powstawiałem inne nazwy i jest dobrze, nawet niektóre dłuższe.

Ad2. Robiłem od wersji 3.1 rev 2040 do rev 2062 i dodam, że robiłem to na HOME (może to mieć kluczowe znaczenie - tam zawsze dzieją się cuda :P).
chitan
 
Posty: 9
Rejestracja: 03 Mar 2016, 12:57
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez Osik » 16 Mar 2016, 11:44

Możesz wysłać mi na prv link do storny i stworzyć dane do panelu admina?
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy

Re: Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez chitan » 16 Mar 2016, 20:07

Hej,

Przykro mi, ale nie bardzo, bo to strona klienta. Tam ten problem dalej istnieje, ale dziwne, bo tylko nazwa product.tpl jest obcinana w wyborze templatki (przypisanie do treści) do "produc".

To jest mniej ważny problem, niech ktoś rozwiążę albo wyjaśni problem ze sliderami. Widzę, że nie tylko ja nie kumam funkcjonowania tego. Opisałem to kilka postów wcześniej, ale pomimo, że oglądało to 15 osób to nikt nie odpowiedział.

Wasze Video nie objaśnia do końca, czym są te "buckety" i jak z nich korzystać, tylko lapidarnie jest pokazane, że można korzystać, ale to, że wali błędami, to już inna bajka :(
chitan
 
Posty: 9
Rejestracja: 03 Mar 2016, 12:57
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez Osik » 17 Mar 2016, 15:23

Bucket jest to miejsce z którego mają być zaciągane zdjęcia np do slider'a lub innych widgetów np contentListShow lub newsNormal. W miejsce buckter zazwyczaj wpisujemy numer id jakiejs podstrony/grupy/grupy aktualności/galerii lub $page->id które będzie "zaciągało" zdjęcia ze strony na której się znajdujemy w danej chwili.
Żeby móc dokładniej zdebugować problem musiałbym mieć wgląd do strony.
Jak nie admina to do frontu chociaż.
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy

Re: Nazewnictwo szablonów tpl

Postprzez chitan » 14 Kwi 2016, 11:55

@Osik

Dzięki za odpowiedzi, nie wchodziłem tutaj przez blisko miesiąc, bo zakopałem się w rozgryzaniu Windu.

Problemu z nazwą dalej nie rozwiązałem, ale to nie jest pilne.
Udało mi się wyciągnąć pewne wnioski z widgetami sliderów. Może to się przydać potomnym:

1. Jeżeli wstawicie jakiś widget slidera, ustawicie mu parametry (jak wielkość obrazka, filtry, dopasowanie) i będziecie potem chcieli je zmienić, to pomimo usuwania cach'u strony zapomnijcie o tym.
2. Zdjęcia zapisują się w tym formacie i kombinowanie z ich rozmiarami i filtrami później powoduje albo zakłócenie ratio, albo inne, dziwne efekty.
3. Trzeba wgrać fotki na nowo do danego "bucketu" po ustaleniu, jakie się chce rozmiary i inne parametry.

*** Zaznaczam, że zawartość plików TPL edytuję po za panelem administracyjnym, w zewnętrznym oprogramowaniu.

4. Unikajcie również zmiany wczytywania zdjęć z imagesBucket na pagesBucket już po ustaleniu z czego ma korzystać, bo wtedy można, ale nie koniecznie otrzymać błąd 500.

Nie wiem czy ktoś spotkał się z takimi zdarzeniami, jeśli tak, to macie już pewien ogląd, a może znaleźliście powody i rozwiązanie tego. Zaznaczam, że nie musi to spotykać innych, a jedynie może :)
chitan
 
Posty: 9
Rejestracja: 03 Mar 2016, 12:57
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron