Zarządzanie systemem CMS, implementacja nowych treści, dodawanie galerii, aktualności itd.

Moderator: Moderatorzy

Różne menu w zależności od języka

Postprzez martitta7 » 22 Kwi 2016, 19:07

Witam,

robię stronę w pięciu językach i każdy język ma oczywiście swoje menu droppy.
Muszę użyć widgetu menuMobile, bo strona musi chodzić dobrze na komórkach i nie wiem jak to zrobić, żeby w każdym języku wyświetlało się właściwe menu.

Druga sprawa - menu droppy się rozwija, wybieram podstronę. A jakbym chciała, żeby to co się rozwija było cały czas widoczne pod menu (w poziomie, jako lista)?
Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Marta
martitta7
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 19:02
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez martitta7 » 22 Kwi 2016, 19:34

A może lepiej będzie jak na każdą wersję językową zrobię osobny panel admina? Po prostu postawię 5 identycznych wizualnie, a zróżnicowanych językowo stron.
martitta7
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 19:02
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez Osik » 25 Kwi 2016, 08:21

Po zmianie wersji językowej, menu droppy samo powinno się zmienić do wybranej wersji językowej.
Co do menu mobile, to można użyć obydwu menu i droppy wyświetlać na desktopie a mobile na komórkach.


Co do drugiej kwestii to nie bardzo rozumiem. Czy po wejściu w jakiś element stop np "grupa podstron -> podstrona" chcesz, aby nadal wyświetlało się rozwinięte menu z np podświetlonym "podstrona" ?

Pomysł z drugiego posta jest zły i totalnie nie idź tą drogą :)
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez martitta7 » 25 Kwi 2016, 16:23

Z pierwszym problemem już sobie poradziłam i jest ok.

Co do drugiego - TAK, chciałabym, żeby menu wyglądało tak:
Image

Czyli każda grupa ma kilka podstron, rozwijane jak droppy, ale po rozwinięciu poziome i ciągle widoczne. Jeszcze tam będę musiała zaznaczyć żeby aktywna pozycja była podświetlona.
Może od biedy być pionowe, ale musi być ta konkretna grupa rozwinięta i ciągle widoczna.

Jakieś pomysły?
martitta7
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 19:02
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez martitta7 » 25 Kwi 2016, 22:57

Metodą prób i błędów dobrnęłam do takiej formy:
http://myserv.webd.pl/polenrepda/

Walczę dalej... chyba, że ktoś coś wymyśli, żeby mi pomóc, bo jeszcze dużo pracy przedemną (nie znam php, pewnie jakbym znała byłoby łatwiej).

P.S. to jest DropDown menu, które pierwotnie było niestety pionowe.
martitta7
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 19:02
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez Osik » 29 Kwi 2016, 14:37

Kod: Zaznacz wszystko
#cssmenu ul ul {
    display: none;
    position: fixed;
    z-index: 1000;
    background: rgb(255, 255, 255);
}


Próbuj w ten sposób podmenu żeby całośc się tak nie rozjeżdżała. Z padingami powinnas sobie poradzic :P
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez martitta7 » 29 Kwi 2016, 21:51

No tak, to było całkiem logiczne i działa, dziękuję.
ALE
Chciałabym, żeby ta dolna linijka była na całą szerokość, zaczynała się od lewej, czyli działała tak jak górna.
Najchętniej zrobiłabym górne menu jako #cssmenu, a dolne jako #csssubmenu, żebym mogła sobie je dowolnie modyfikować niezależnie od siebie. Ale, żeby to zrobić muszę chyba zmodyfikować menuDropDownView.tpl a tego nie umiem, nie wiem gdzie co dopisać, żeby to hulało.
martitta7
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 19:02
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez martitta7 » 29 Kwi 2016, 22:06

A no i jeszcze jedno - klik otwiera submenu, ale nie przenosi do strony z menu.
Nie ogarniam tego php...

Czy takie menu, jakie potrzebuję w ogóle istnieje? Bo może łatwiej będzie namówić człowieka, któremu to robię że zwykłe droppy jest ok? :)
martitta7
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 22 Kwi 2016, 19:02
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez Osik » 04 Maj 2016, 10:23

wg mnie nie powinno być tam problemu z droppy
Na hoverze wysuwa sie menu poziome/pionowe, to już można css'ami zrobić a click przenosi do danej podstrony.

Z tego co pamietam to droppy ma jakąś klasę active i może przy jej pomocy można sprawić że po wejściu w dana podstronę menu jest dalej rozwinięte. Wg mnie takie rozwiązanie z tym otwartym menu jest kiepskie i bym jednak jakoś przekonał klienta, aby nie było rozwinięte po wejściu, bo to nie jest ładne :)
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy

Re: Różne menu w zależności od języka

Postprzez Osik » 04 Maj 2016, 10:26

i dodatkowo to position:fixed chrzani się jak się scrolluje w dół.
Osik
Wyjadacz
 
Posty: 133
Rejestracja: 12 Mar 2013, 17:09
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 16 razy


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron