Sugestie dotyczące forum, systemu WinduCMS 2 oraz inne tematy.

Moderator: Moderatorzy

Kilka pytań technicznych dot. Windu

Postprzez cvs » 19 Sty 2015, 04:28

Witam serdecznie wszystkich,

Poszukuję dla siebie prostego i responsywnego CMS. Windu wydaje mi się bardzo ciekawą opcją, ale potrzebuję kilku dodatkowych informacji. Po kolei zatem:

1. Czy da się w miarę prosto zintegrować z tym CMSem jakiś "syntax higlihgter", (np. http://alexgorbatchev.com/SyntaxHighlighter/ z własnym "brushem"), tzn. czy wystarczy zwyczajnie dołączyć link do właściwego skryptu js+css? Osadzenie kodu odbywałoby się za pomocą tagów PRE albo SCRIPT.

2. Czy jeśli w przyszłości okaże się, że potrzebuję więcej licencji dla poddomen (np. mam serwis S1.domena.pl, niedługo potem dodaję S2.domena.pl i S3.domena.pl), to wystarczy je po prostu dokupić i jakoś "dodać", czy już dziś muszę przewidzieć, ile tych licencji będzie potrzebnych?

PS: czytałem opis, ale tylko się upewniam :) Licencja jest dożywotnia w ramach danej wersji?

3. Uruchomiłem demo i po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa test omsknął mi sie palec i dodał się apostrof. Otrzymałem komunikat: Windu ERROR
SQLSTATE[HY000]: General error: 1 unrecognized token: "\"

Stąd moja obawa: czy system jest dobrze zabezpieczony przed iniekcjami SQL i atakami XSS?

4. Czy wyszukiwarka jest "dosłowna" czy też macie jakiś silnik wyszukiwania pełnotekstowego, np. oparty o Lucene/Solr itd? Konkretnie chodzi mi o wyszukiwania wyrazów z odmianą (program, programu, programami) i ew. z błędami (chydrofor, Ainsztajn). Czy wyszukiwarka obsługuje operatory logiczne (and, or, not - albo podobne) i ew. metaznaki (?, * albo podobne)

5. Rozumiem, że na dzień dzisiejszy obsługiwane są tylko 2 bazy: SQLite albo MySQL? Nie ma szans np. na SQL Server (pytam, bo mam na hostingu wykupiony :) )

Na koniec chciałbym złożyć Autorom wyrazy szczerego uznania. CMS odbieram jako "czysty" graficznie, lekki, płynnie responsywny. W dodatku produkt polski. Trzymajcie tak dalej :)

Pozdrawiam
cvs
 
Posty: 6
Rejestracja: 19 Sty 2015, 04:07
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Kilka pytań technicznych dot. Windu

Postprzez rwd5 » 19 Sty 2015, 12:01

Postaram się odpowiedzieć na to co potrafię:
1. Syntax highlighter nie powinno być większego problemu, mi udało się zainstalować gdzieś na pewno ten: http://craig.is/making/rainbows
2. Każdy system możesz wgrać na dowolnej ilości domen w wersji darmowej (wtedy musi być informacja w stopce i jest mniej opcji), jeżeli chcesz mieć więcej stron PRO to po prostu dokupujesz klucz i na danej stronie w zakładce system->licencja wprowadzasz wykupiony klucz i masz wersję PRO. Przewidywanie jest tylko dla Ciebie opłacalne - 1 klucz kosztuje 99zł, a w pakiecie 3 mniej, bo 67zł/szt.
3. :o u mnie działa bez błędów na http://demo.windu.org/. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to bądź spokojny, są :-)
4. Wyszukiwarka jest zrobiona standardowo na zasadzie znalezienienia wzorca w danej kolumnie ($column LIKE '%{$value}%'). Z wyszukiwaniem po odmianie powinno zadziałać, ale tylko w przypadku, gdy ktoś wpisze "program", to wyrazy odmiany mają tę samą podstawę.
Można sobie pozmieniać funkcję wyszukiwania i to zapytanie w pliku ./app/plugins/database/baseDB.class.
Odnośnie błędów typu Ainsztajn to jest takie coś jak SOUNDEX, ale nie działa po polsku, więc trochę słabo :/
5. Tak obsługujemy SQLite i MySql na razie w planach nie ma nic więcej :'(
rwd5
Weteran
 
Posty: 683
Rejestracja: 27 Lut 2011, 12:55
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomagał(a): 256 razy

Re: Kilka pytań technicznych dot. Windu

Postprzez cvs » 19 Sty 2015, 15:53

Serdecznie dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź :)

mambu.pl napisał(a):Postaram się odpowiedzieć na to co potrafię:
3. :o u mnie działa bez błędów na http://demo.windu.org/. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to bądź spokojny, są :-)


Żeby nie być gołosłownym :) Sytuacja miała miejsce po wylogowaniu.
Image
Image
cvs
 
Posty: 6
Rejestracja: 19 Sty 2015, 04:07
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Kilka pytań technicznych dot. Windu

Postprzez rwd5 » 19 Sty 2015, 18:15

Ajj nie doczytałem, że to apostrof, myślałem, że slash się dodaje i tak sprawdzałem dla fraz z "/" i działało :P

Domyślam się, że na wersji demo jest niezaktualizowany widget na wyszukiwanie, ponieważ zarówno na stronie windu na przykład tutaj: http://pl.windu.org/centrum-pomocy albo na mojej jednej stronie https://zbior-zadan.pl/ nie wyrzuca żadnych błędów. Także, jeśli teraz zainstalujesz zaktualizujesz system do najnowszej wersji i widgety (to są dwa kliknięcia w panelu admina) to żadnych błędów nie powinno być.
rwd5
Weteran
 
Posty: 683
Rejestracja: 27 Lut 2011, 12:55
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomagał(a): 256 razy


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron