Sugestie dotyczące forum, systemu WinduCMS 2 oraz inne tematy.

Moderator: Moderatorzy

Różne zachowanie edytora w zależności od miejsca edycji

Postprzez cvs » 27 Sty 2015, 00:51

Chciałem sobie w tekście strony dodać responsywny rząd obrazków z podpisami.
Responsywny, tj. żeby obrazki się "zawijał" przy zmniejszaniu szerokości strony.
Co prawda nie wiem jeszcze, jak zrobić, aby po kliknięciu pojawiał się pop-up z powiększeniem, nie używając do tego dodatkowych "color boxów", ale mniejsza o to.

Zdefiniowałem potrzebne style, dodałem DIVy i mam to, co chciałem. BTW, te ramki to po to, żebym widział gdzie się DIVy kończą :)

Image

Wszystko byłoby fajnie, gdybym mógł wygodnie sięgnąć do kodu strony i sobie między tymi DIVami nawigować. W edycji "in place" - nie ma opcji "źródło" (dlaczego? Szkoda!), za to widać dokładnie, jak się wyświetli strona (jak na powyższym zrzucie).

Z kolei w miejscu, gdzie mogę edytować źródło strony, z panelu admina - podgląd jest zupełnie inny - DIV z obrazkami nie są obok siebie, ale jeden pod drugim i bez ramek, tak, jak by nie widział CSSa.

Image

Zatem - tam, gdzie mogę edytować wygodnie tagi HTML nie widzę podglądu, a tam, gdzie widzę podgląd - nie mogę edytować HTMLa. Przez to dodanie czegokolwiek bardziej zaawansowanego w treści strony staje się bardzo żmudne.

Co prawda treść stron jest w bazie, więc mogę sobie "wyselectować" kod, wklejać do N++, poprawić, zrobić update do bazy, odświeżyć, ale to jest robota głupiego.

Czy ja to robię źle, czy nie ma innej opcji?
Czy da się włączyć przycisk pozwalający na edycję źródła w trybie edycji "in place"?
cvs
 
Posty: 6
Rejestracja: 19 Sty 2015, 04:07
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne zachowanie edytora w zależności od miejsca edycji

Postprzez rwd5 » 27 Sty 2015, 10:07

Można edytować czysty html. W edytorze w panelu administracyjnym jest przycisk "źródło dokumentu".
rwd5
Weteran
 
Posty: 683
Rejestracja: 27 Lut 2011, 12:55
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomagał(a): 256 razy

Re: Różne zachowanie edytora w zależności od miejsca edycji

Postprzez cvs » 27 Sty 2015, 10:54

No ale przecież to właśnie napisałem:
Z kolei w miejscu, gdzie mogę edytować źródło strony, z panelu admina - podgląd jest zupełnie inny - DIV z obrazkami nie są obok siebie, ale jeden pod drugim i bez ramek, tak, jak by nie widział CSSa.

Image

Zatem - tam, gdzie mogę edytować wygodnie tagi HTML nie widzę podglądu, a tam, gdzie widzę podgląd - nie mogę edytować HTMLa. Przez to dodanie czegokolwiek bardziej zaawansowanego w treści strony staje się bardzo żmudne.


Pozostaje edycja w tym edytorku i ciągłe odświeżanie strony w innej przeglądarce (innej sesji). A wystarczyłoby, aby oba miejsca, tj, panel admina i edytor "in place" renderowały widok dokładnie tak samo.

Konkretne pytania:
1. czy można jakoś odblokować ten przycisk edycji źródła w edytorze "in place", gdzie wyświetlanie strony jest poprawne?
2. czy można jakoś zmusić panel admina, tj. tam, gdzie jest przycisk edycji źródła, by poprawnie renderował treść?
cvs
 
Posty: 6
Rejestracja: 19 Sty 2015, 04:07
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne zachowanie edytora w zależności od miejsca edycji

Postprzez cvs » 28 Sty 2015, 23:11

A czy jest w najbliższej przyszłości choć minimalna szansa na takie ulepszenie? Porównuję właśnie kilka CMSów, Windu wypadał do tej pory najlepiej (wedle moich potrzeb), kupiłbym licencję. Niestety, w takiej postaci jest to męczące. A gigantów w rodzaju all-in-one Joomla nie chcę zaprzęgać do relatywnie prostej strony.
cvs
 
Posty: 6
Rejestracja: 19 Sty 2015, 04:07
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Różne zachowanie edytora w zależności od miejsca edycji

Postprzez rwd5 » 04 Lut 2015, 14:04

Czy nie warto po prostu wyłączyć inplaceeditor i edytować w tym przypadku wszystko z poziomu admina?
rwd5
Weteran
 
Posty: 683
Rejestracja: 27 Lut 2011, 12:55
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomagał(a): 256 razy

Re: Różne zachowanie edytora w zależności od miejsca edycji

Postprzez cvs » 26 Lut 2015, 11:02

I mieć znacznie ograniczony podgląd, nie interpretujący poprawnie użytych CSS?
Nie, dziękuję. To już lepiej po prostu edytować pliki w N++ i wysyłać przez FTP.

Przyznam, że naprawdę nie rozumiem Waszego podejścia - macie dobrze działający fragment kodu, który poprawnie renderuje HTML + CSS w inline edytorze. Brakuje tam tylko podglądu HTML. Tylko.

W panelu administracyjnym macie prawdopodobnie zepsuty (albo określa to jakaś dziwna logika) edytor, który co prawda pozwala podejrzeć HTML, ale za to nie interpretuje poprawnie CSSów.

Zamiast to ujednolicić i rozwiązać elegancko problem i zaoferować dobry produkt z fajnym edytorem in place, polecacie mi pracę edytorze, który do tej pracy się, delikatnie mówiąc, średnio nadaje.

Wykonaliście dużo naprawdę dobrej pracy, ale przy takim podejściu...
cvs
 
Posty: 6
Rejestracja: 19 Sty 2015, 04:07
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron