Sugestie dotyczące forum, systemu WinduCMS 2 oraz inne tematy.

Moderator: Moderatorzy

Pytanie odnośnie innych witryn przy windu

Postprzez gdmanowak » 13 Kwi 2015, 12:44

Witam bardzo serdecznie mam pytanie odnośnie wgrywania innych serwisów czy też innych stron na serwer; ma którym znajduję się strona oparta o windu.org.

Mianowicie, jestem w trakcie tworzenia swojej "strony głównej" opartej o silnik windu.org.
Wgrałem stronę na serwer [jeżeli będzie potrzeba i od tego może to zależeć to podam nazwę], do katalogu głównego public_html.
[domena strony, zarejestrowana u innego dostawcy ze zmienioną strefą DNS na DNS dostawcy hostingowego]

Następnie postanowiłem dodać do folderu głównego kolejne katalogi, które będą mi potrzebne, a mianowicie 'demo' [do udostępniania podglądu moich prac"] oraz katalog blog; w którym planowałem reaktywować swojego bloga z poprzedniego serwera [blog postawiony na wordpress'ie].
Więc wziąłem się do prac, w katalogu demo nie udostępniałem nic, dzisiaj udostępniłem pliki, przykładowej strony wyskakuje błąd 404, iż dana strona nie istnieje, z blogiem wrzuconym do folderu blog, jest podobnie.

Błąd nie jest skutkiem niewłaściwego wrzucenia/wgrania plików na serwer, wszystko jet poprawnie udostępnione.
Przykładowo mam link: www.mojastrona.com - jest tutaj strona na windu.org, wszystko śmiga i jest ok.
Natomiast jak chciałbym teraz wejść na stronę z demonstracyjnymi przykładami: www.mojastrona.com/demo/xzsc1/ - to wyświetla mi informację 404 ze strony na silniku windu.org.

I teraz pytanie czy jeżeli w głównym folderze mam zainstalowanego windu, to każdy folder który będę otwierał w linku będzię zaczynał się od interpretacji jądra windu? Czy jest jakaś możliwość wyświetlenia zawartości folderów dodanych do głównego folderu, bez wczytywania ich jako linku cms'a windu?

Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie, oraz o jakieś podpowiedzi, co robić? Bądź jak obejść problem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Mariusz Nowak
gdmanowak
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 10 Kwi 2012, 10:07
Podziękował: 3 razy
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Pytanie odnośnie innych witryn przy windu

Postprzez rwd5 » 14 Kwi 2015, 19:48

Oczywiście, problem był opisywany na forum - proszę do każdego nowo utworzonego katalogu dodać plik .htaccess o treści:
Kod: Zaznacz wszystko
RewriteEngine Off
rwd5
Weteran
 
Posty: 683
Rejestracja: 27 Lut 2011, 12:55
Miejscowość: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomagał(a): 256 razy

Re: Pytanie odnośnie innych witryn przy windu

Postprzez gdmanowak » 21 Kwi 2015, 14:25

Dzięki wielkie za odpowiedź, faktycznie wszystko działa :D

Mam jeszcze jedno pytanie. "Stworzyłem" widget referencje, a raczej sklonowałem i lekko zamieniłem na własne potrzeby widget newsNormal; chciałbym aby on wczytywał newsy z danej grupy losowo, nie jak do tej pory po dacie dodania, jednak nie wiem jak to zrobić.

Domyślam się że może chodzić o zamianę:
Kod: Zaznacz wszystko
{$news->date}

na jakiś inny parametr niż "date", jednak nie wiem gdyż php u mnie to tylko podstawy.

Więc zwracam się do was z prośbą o informacje co zamienić aby newsy były wczytywane losowo.

Kod: Zaznacz wszystko
<div class="row">
    {foreach $getNews as $news}
        <div class="half">
                   
                        {if $params.showAuthor}<span>{$data.usersDB->get($news->authorId,'username')}</span>{/if}
                        {if $params.showDate}{$news->date}{/if}
                   
                          
                   {if $params.showAuthor or $params.showDate}
                {/if}
                {if $params.showContent}<span>{$news->content|strip_tags|truncate:$params.length}</span>{/if}
                {if $params.showMore}{L key="news.normal.more"}{/if}
                {if $params.showMore == false}{/if}
                       <small>{if $params.showTitle}{$news->name|truncate:$params.lengthTitle}{/if}</small>
        </div>
    {/foreach}
</div>


wcześniejszy kod taki jak w newsNormal - view [powyżej nic nie zmieniałem]
gdmanowak
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 10 Kwi 2012, 10:07
Podziękował: 3 razy
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Pytanie odnośnie innych witryn przy windu

Postprzez gdmanowak » 23 Kwi 2015, 18:47

Jeszcze mam pytanie, odnośnie mozliwości na stronie głównej wyswietlania newsNormal po jakimś znaku, a mianowicie przykładowo aby tekst zaczynał się po 6 literach.

gdyz kazdy news a raczej praca portfolio zaczyna się słowami opis, i chciałbym aby zaczynał się dopiero po słowie "opis"
gdmanowak
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 10 Kwi 2012, 10:07
Podziękował: 3 razy
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: Pytanie odnośnie innych witryn przy windu

Postprzez burial » 24 Kwi 2015, 14:53

gdmanowak napisał(a):Jeszcze mam pytanie, odnośnie mozliwości na stronie głównej wyswietlania newsNormal po jakimś znaku, a mianowicie przykładowo aby tekst zaczynał się po 6 literach.

gdyz kazdy news a raczej praca portfolio zaczyna się słowami opis, i chciałbym aby zaczynał się dopiero po słowie "opis"



możesz spróbować w definicji widgetuy (lub kopii na nim bazującej) zmienić:
Kod: Zaznacz wszystko
{$news->name|truncate:$params.lengthTitle}

na

Kod: Zaznacz wszystko
{$news->name|truncate:$params.lengthTitle|substr:4}


spowoduje to obcięcie 4 znaków od lewej strony
burial
Adept
 
Posty: 31
Rejestracja: 15 Lis 2014, 15:40
Podziękował: 4 razy
Pomagał(a): 3 razy

Re: Pytanie odnośnie innych witryn przy windu

Postprzez gdmanowak » 25 Kwi 2015, 13:47

Dzięki wielkie za odpowiedź. Na pewno będzie to przydatne, jednak nie o to chodziło, ale o pewnie mój błąd w wytłumaczeniu ;)

Bo ogólnie substr działa poprawnie, tak jak to zaznaczyłeś na news -> name. Mi bardziej chodziło żeby w opisie, czyli tak jakby w zawartości treści; o ile moge tak napisać, po prostu w kontencie newsa.

Mój kontent newsa wygląda w sposób następujący: http://www.manowak.com/fusce-ultricies-quam, po lewej stronie udostępniam zdjęcia, po prawej natomiast opis i resztę potrzebnych informacji, chciałem się pozbyć właśnie słowa "opis".
W tym przypadku 'substr' działał również prawidłowo, jednak nie w każdym przypadku ponieważ interpreter 'contentu' interpretował każde zdjęcie jako pojedynczy znak; więc jasne jest, że musiałbym mieć w każdym projekcie taką samą ilość zdjęć przy każdym projekcie, co nie do końca jest możliwe za każdym razem.

Ale nie poddając się poczytałem i znalazłem rozwiązanie w systemie SMARTY, na którym bazuje WINDU.org.
Rozwiązanie jest proste i zakładam że autor postu wyżej je również zna.

A więc do kodu odpowiedzialnego za wyświetlanie informacji zawartych w news'ie tj.:

Kod: Zaznacz wszystko
{$news->content|strip_tags|truncate:$params.length}


Dodajemy funkcję replace, czyli po prostu zamiany. Zamieniamy więc wyraz, którego nie chcemy w tekście na inny bądź na puste miejsce, w kodzie wygląda tak:

Kod: Zaznacz wszystko
{$news->content|strip_tags|truncate:$params.length|replace:'opis':' '}
gdmanowak
Adept
 
Posty: 12
Rejestracja: 10 Kwi 2012, 10:07
Podziękował: 3 razy
Pomagał(a): 0 raz(y)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron