Zgłaszaj wszystkie problemy z widgetami oraz sugestie z pomysłami na nowe widgety.

Moderator: Moderatorzy

sliderbootstrap

Postprzez munua89 » 28 Kwi 2015, 14:17

Cześć mam problem z widgetem sliderbootstrap nie wiem gdzie dodać zdjęcia żeby mogło mi wyświetlać na stronie moja strona to http://sikorkiextreme.com.pl/aktualnosci-5 i mam problem właśnie z tym sliderem a z chęcią kupie pro bo cms bardzo fajny tylko problem mam i niewiem jak go rozwiązać
munua89
 
Posty: 3
Rejestracja: 28 Kwi 2015, 14:14
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: sliderbootstrap

Postprzez Rzep » 29 Kwi 2015, 08:09

Witam,

Zdjęcia z których korzysta sliderBootstrap są najczęściej w Galerii którą znajdziemy w Liście Podstron. Przy wklejaniu widgeta trzeba się upewnić że jest dobrze nakierowany w tym przypadku jeżeli np ta Galeria nie została skasowana to powinnien być imagesBucket=745.

Jeżeli nie ma naszej standardowej Galerii, proszę stworzyć nową, dodać zdjęcia, przy wklejaniu kodu widgeta na strone wpisać poprawny Id do imagesBucket.
Rzep
 
Posty: 4
Rejestracja: 02 Cze 2014, 10:57
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 1 raz(y)

Re: sliderbootstrap

Postprzez munua89 » 06 Maj 2015, 18:43

jak mam to zrobić bo nie działa dalej
munua89
 
Posty: 3
Rejestracja: 28 Kwi 2015, 14:14
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: sliderbootstrap

Postprzez munua89 » 06 Maj 2015, 18:49

MAM TEN KOD I GDZIE MAM TO WPISAC ZEBY ODCZYTALO GALERIE {if !isset($params.width)}{$params.width = config::get(imgBigWidth)}{/if}
{if !isset($params.height)}{$params.height = config::get(imgBigHeight)}{/if}
{if !isset($params.fit)}{$params.fit = config::get(sliderImageFit)}{/if}
{if !isset($params.filter)}{$params.filter = config::get(sliderImageFilter)}{/if}
{if !isset($params.contentLenght)}{$params.contentLenght = config::get(sliderContentLength)}{/if}
{if !isset($params.count)}{$params.count = config::get(sliderCount)}{/if}
{if !isset($params.showContent)}{$params.showContent = true}{/if}

{$dataNow = generate::sqlDatetime()}

{if $params.imagesBucket!=''}
{assign images $data.imagesDB->getByBucket($params.imagesBucket,'position ASC','*',$params.count)}
{assign descriptionColName 'description'}
{elseif $params.pagesBucket!=''}
{assign images $data.pagesDB->getPagesByParentMulti($params.pagesBucket,'hasImage = 1 and status = 1','date DESC,createTime DESC','*',$params.count)}
{assign descriptionColName 'content'}
{elseif $params.tagsBucket!=''}
{assign images $data.pagesDB->getPagesByTag($params.tagsBucket,"hasImage = 1 and status = 1 and date <= '$dataNow'",'date DESC,createTime DESC','*',$params.count)}
{assign descriptionColName 'content'}
{elseif $params.images!=''}
{assign images $params.images}
{assign descriptionColName 'description'}
{/if}


<div id="sliderBootstrap" class="carousel slide">
<ol class="carousel-indicators">
<li data-target="#sliderBootstrap" data-slide-to="0" class="active"></li>
{for $foo=1 to count($images)-1}
<li data-target="#sliderBootstrap" data-slide-to="{$foo}"></li>
{/for}
</ol>

<div class="carousel-inner">
{foreach $images as $img name=foo}
<div class="{if $smarty.foreach.foo.first}active {/if}item">
{if $params.pagesBucket!='' or $params.tagsBucket!=''}
<a href="{$HOME}{$img->urlKey}">
<img src="{$HOME}image/{pagesDB::getMainImageEkey($img->id)}/{$params.width}/{$params.height}/{$params.fit}/{$params.filter}/" title='{$img->name|strip_tags|truncate:$params.contentLenght}'>
</a>
{if $img->$descriptionColName != null and $params.showContent==true}
<div class="container">
<div class="carousel-caption">
<h4>{$img->name}</h4>
<p>{$img->$descriptionColName|strip_tags|truncate:$params.contentLenght}</p>
</div>
</div>
{/if}
{else}
<img src="{$HOME}image/{$img->ekey}/{$params.width}/{$params.height}/{$params.fit}/{$params.filter}/" title='{$img->description|strip_tags|truncate:$params.contentLenght}'>
{if $img->$descriptionColName != null and $params.showContent==true}
<div class="container">
<div class="carousel-caption">
<h4>{$img->name}</h4>
<p>{$img->$descriptionColName|strip_tags|truncate:$params.contentLenght}</p>
</div>
</div>
{/if}
{/if}

</div>
{/foreach}
</div>

<a class="carousel-control left" href="#sliderBootstrap" data-slide="prev">‹</a>
<a class="carousel-control right" href="#sliderBootstrap" data-slide="next">›</a>
</div>
munua89
 
Posty: 3
Rejestracja: 28 Kwi 2015, 14:14
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: sliderbootstrap

Postprzez keram » 20 Cze 2015, 13:49

Podpinam się pod ten temat - nie chcę tworzyć kolejnego - bo wydaje mi się że dobrze trafiłem a ten jest na tyle ogólny że zmieści również moje pytanie ;) .

Mam bowiem pytanie od klienta, który używa szablonu RED, czy dało by się zrobić dwie rzeczy z tymi przesuwającymi się zdjęciami na stronie głównej, otóż:

1. spowolnić przesuwanie
2. dodać jakiś efekt - np. przenikanie albo jakiś inny tak żeby przejście z jednego zdjęcia do drugiego odbywało się łagodniej.
keram
 
Posty: 9
Rejestracja: 28 Kwi 2013, 19:29
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)

Re: sliderbootstrap

Postprzez Ryba » 23 Cze 2015, 11:33

munua89 nie bardzo rozumiem dlaczego wklejasz kod z widgeta skoro chcesz go wywolac w szablonie...
Zeby uruchomic ten slider nalezy go wywolac w szablonie a robi sie to tak jak jest napisane tutaj http://pl.windu.org/wstep-2
A zeby dobrze podpiac swoje galerie to najlepiej wejsc w zdjecia i zobaczyc po jakim buckecie mozna je znalezc w bazie. Ew jesli dodajesz zdjecia do galerii lub do jakiejkolwiek innej strony to taka galeria jest dodawana po id danego elementu.

keram jeśli chodzi o efekty tego slidera to tutaj jest wszystko http://getbootstrap.com/javascript/#carousel
W tym widgetcie wywolanie go znajduje sie w katalogu js w pliku main.js i interval oznacza czas w milisekundach po którym zmienia sie zdjecie na kolejne.
Ryba
Stały bywalec
 
Posty: 56
Rejestracja: 04 Gru 2014, 10:12
Podziękował: 0 raz(y)
Pomagał(a): 9 razy

Re: sliderbootstrap

Postprzez keram » 25 Cze 2015, 12:36

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Zmieniłem czas wyświetlania elementów - to nie było trudne :P

Czytałem te informacje z linku i wydaje mi się że efektów innych niż przewijanie z prawej na lewą i odwrotnie to nie można uzyskać z tego slidera.

Czy nie doczytałem czegoś, czy faktycznie się nie da :?:
keram
 
Posty: 9
Rejestracja: 28 Kwi 2013, 19:29
Podziękował: 1 raz(y)
Pomagał(a): 0 raz(y)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron